joi, martie 27, 2008

Iubirile pe mess

O ascultam aseara pe Giulia pe radio. Tema emisiunii: iubirile pe messenger. Fiecare isi dadea cu parerea. Ba ca sunt posibile, ba ca nu sunt posibile. Si fiecare dadea un exemplu care sa-i sustina opinia. Concluzia generala a fost ca majoritatea acestor relatii nu au un viitor, sunt adevarate esecuri chiar. Pentru ca fiecare isi creeaza o imagine despre celalalt care nu este cea reala. Sau fiindca unul dintre ei se da drept altcineva, in mod intentioant. Sau fiindca...

Explicatii ar fi multe. Adevarul e ca sunt mai multe contra decat pro "iubire pe mess".

Sunt doua atitudini pe care le poti adopta in fata unei ferestre de mess. Prima ar fi sa te prezinti asa cum esti. A doua ar fi sa minti si sa te prezinti asa cum poate ai vrea sa fi sau cum ar vrea celalalt sa te vada.

Tot aici pot spune ca exista si un scop. In primul caz, scopul poate fi relationarea. In cel de-al doilea caz poate fi satisfacerea unui orgoliu neimplit, "fraierirea" celuilalt sau speranta ca vei obtine ceva de la persoana respectiva, ce in mod normal nu ai obtine daca te-ai prezenta asa cum esti.

Mai e si treaba asta: in fata ecranului nu trebuie sa te ascunzi, sa-ti controlezi mimica. Poti alege sa fi cine vrei tu sa fi, indiferent de situatie. Celalalt nu poate fi pus in garda de nu stiu ce gest necontrolat pe care l-ar observa intr-o confruntare face-to-face.

Ai atatea instrumente. Depinde de tine ce alegi sa fi. Intr-un mod bizar, mess-ul ne pune fata in fata cu noi. Te intreaba cine vrei sa fi? Si tu alegi: realitatea sau iluzia. Si, atunci cand iti da drumul in lumea reala, iti arata ce culegi. Adevar sau minciuna.

Cred ca e si o chestiune de integritate aici. De cat de bine te simti tu cu tine, cat de bine te cunosti, cat de bine te-ai construit, daca-ti place de tine. Iar in final, proba cea mare: ai curajul s-o arati?

Faptul ca esti in fata unui ecran sau a unei ferestre de mess nu te schimba cu nimic. Tot aceeasi persoana ramai. Iar daca tu te simti bine in pielea ta, de ce sa nu arati asta? Asa am avea parte de mai putine "dezamagiri", pe care, sa fim sinceri, ni le producem. Vorba aia, asta semeni, asta culegi. ;)

Probabil, daca am fi tot timpul sinceri cu noi, am fi sinceri si cu ceilalti. Si asa, am putea construi orice tip de relatie dorim si relatia aia chiar sa mearga.

6 comentarii:

Ana St. spunea...

din pacate majoritatea aleg sa minta si sa isi creeze o alta imagine....:(

aikisan spunea...

Sunt de acord cu tine si totusi, cunosc un cuplu care merge pe 7 ani datorita messului.

Anna spunea...

Pentru asta lupata acum Tudor Chirila... iubirea live asa kum era odata

Ion Dascalu spunea...

Eu prefer intalnirile "face-to-face" deoarece acolo am posibilitatea sa vad feedback-ul real, atat verbal cat si nonverbal, din partea persoanei respective. Mess-ul e bun pentru pastrat legatura in cadrul unei relatii deja existente, e un mod de a consolida ceva ce a fost creat inainte. Insa nu sunt de acord cu asa zisele intalniri de cunoastere de pe mess.. Pai, fratilor, la cat sunt eu de mincinos, ii trag o vrajeala de o crede ca sunt Superman si sta fata aia si suspina o saptamana intreaga de dorul meu.. De aceea sunt adeptul intalnirilor live, prin faptul ca eu o vad cum reactioneaza, cum vorbeste iar ea vede cum ma comport, cum discut, si astfel se stabileste o legatura reala nu artificiala, cum e cea creata pe baza unor vorbe mestesugite, scrise pe mess..

Richard M. Ilie spunea...

@dascalul: "Sunt doua atitudini pe care le poti adopta in fata unei ferestre de mess. Prima ar fi sa te prezinti asa cum esti. A doua ar fi sa minti si sa te prezinti asa cum poate ai vrea sa fi sau cum ar vrea celalalt sa te vada."
E destul de clar zic eu. Dupa vorbele tale inclin sa cred ca ai adopta a doua atitudine - de Superman, respectiv vrajeala - si acum sarim la chestiunea cu integritatea de cateva paragrafe mai incolo. Si apropo, de ce crezi ca daca ai adopta o masca in discutiile pe mess nu ai putea face la fel in discutiile face-to-face, mai greu e drept dar nu imposibil. Btw si eu sunt pentru intalnirile "live", nu de alta dar e foarte greu sa exprimi totul doar din degete. Asa ca sper sa nu crezi ca ti-o spun din rautate, dar messul e ca si telefonul. Instrument de comunicare. Faci rost de numarul fetei sau de nick, o apelezi si stabiliti intalnirea. Procesul e identic si tu iti alegi drumul: realitatea sau iluzia!

Nopol spunea...

Ana, cum spuneam si in articol, atitudinea pe care o adopti (minti sau nu) spune multe despre cat de bine te impaci cu tine, ca sa nu zic cat de integru esti. E trist ca exista astfel de oameni, insa nu traim intr-o lume perfecta. Si cred ca ma intreb si eu ca si tine, si ca multii altii: la ce le foloseste minciuna? :-??

Aikisan, cred ca i-ai raspuns Anei, pentru ca, parerea mea legata de acest subiect este: anything can happen! :)

Anna, mult success ii doresc lui Tudor Chirila si luptei lui… Ideea e ca asistam la un fenomen care nu poate fi ignorat. Ca sa nu zic ca multe lucruri nu mai sunt “cum erau odata”…

Ion, cred ca Richie ti-a raspuns mai bine decat o puteam face eu.

Asa ca, eu va doresc sa iubiti, indiferent prin ce cai alegeti sa faceti asta!

P.S. : Va multumesc mult pentru comentarii!