marți, septembrie 25, 2007

Nesimtire sau inconstienta?

Azi am asistat la o scena pe cat de comuna pe atat de revoltatoare. Eram in autobuz asezata pe unul din locurile din spate. La un moment dat au urcat 3 domnisoare care purtau o conversatie, s-o numim usoara, despre o a patra domnisoara, care evident, nu era prezenta. Fiecare sorbea nonsalant din propria cutie de Coca-Cola.

Doua dintre ele s-au asezat langa mine. Cea de-a treia a preferat sa ramana in picioare, probabil pentru a-si oferi placerea de a-si privi interlocutoarele in ochi. Stiti cu totii…pentru o mai buna comunicare.

La un moment dat, domnisoara care statea in picioare isi termina de sorbit bautura. In acelasi timp, autobuzul opreste in statie si deschide usile. Domnisoara, isi intinde bratul vanjos si dintr-o singura miscare, cu o precizie greu de descris, arunca cutia goala in strada!

Am ramas surprinsa. Acum sincera sa fiu nu stiu daca de precizia domnisoarei sau de lipsa de inspiratie a celor de la Primarie care nu au pus cosuri de gunoi plasate fix in dreptul usilor deschise ale autobuzelor oprite in statie. Acum serios, domnilor, unde v-a fost capul? Chiar nu v-ati gandit ca majoritatea dintre noi suntem aruncatori de elita? Este chiar asa de greu de observat?

Pai, domnilor, greseala nu e a oamenilor ca domnisoara din povestea noastra, care arunca gunoaiele pe unde apuca, ci a dumneavoastra pentru ca nu ati pus cosuri de gunoi acolo unde nimeresc ei!

Mai mult, nu v-ati gandit nici la cat de valorosi sunt acesti oameni si nici la sanatatea lor. Numai ei stiu cat au trudit exersand din greu aruncarea gunoaielor la intamplare pe strada! Numai ei stiu pretul pe care l-au platit pentru a atinge acesta performanta! Si binenteles ca numai ei stiu cum au suportat durerea oaselor din burta cand au fost nevoiti sa se aplece sa ridice vreun ambalaj!

Le-ati apreciat vreodata simtul estetic? Nu. Nu v-ati gandit ca tot ce fac ei e sa treaca printr-un …moment de inspiratie…

Ei bine, fata de cele expuse mai sus, trebuie sa ma declar o ignoranta. Trebuie sa recunosc ca gestul domnisoarei nu mi s-a parut unul de precizie, ci unul de o nesimtire crasa si de o lipsa de responsabilitate fata de mediul in care traieste.

Si mi-am pus intrebarea: cat de mult ar aprecia aceasta domnisoara daca am trece cu totii printr-un “moment de inspiratie” ca al dumneaei si ne-am exersa performanta aruncarii gunoaielor in fata usii sale? Hhmmm… Nu cred ca ne-ar aprecia simtul estetic…

Concluzia pe care trebuie s-o tragem din aceasta simpla situatie este ca ar fi bine sa realizam ca toti suntem responsabili de ceea ce se intampla in jurul nostru, inclusiv de mediul in care traim si ne crestem copiii. Pentru ca asa cum il ingrijim, asa il avem.

Iar de fiecare data cand suntem revoltati de gunoaiele din jurul nostru, ar fi bine sa ne punem intrebarea daca noi, prin actiunile noastre, am protejat mediul, iar daca raspunsul este afirmativ, ar fi ideal sa ne intrebam daca am facut tot ce trebuie sa-i invatam si pe celalti importanta acestui act.

Acestea fiind spuse, permiteti-mi sa va asigur ca nu veti suferi dureri insuportabile daca ridicati un ambalaj de jos, pentru ca, oricat de incredibil vi s-ar parea, nu aveti oase in burta si la cosul de gunoi pus de Primarie pe strada nu sunt politisti care asteapta sa va prinda comitand vreun delict, pentru ca, nu exista o lege care sa interzica protejarea mediului inconjurator, a grijii fata de propria sanatate sau a respectului fata de tot ceea ce inseamna viata. Asa ca, indrazniti oameni buni si folositi cosurile de gunoi in momentul cand aveti ceva de aruncat!

Va multumesc!

Niciun comentariu: